Географія

Опрацювати § 33 – 34

Завдання 1. Зберіть дані про традиційні продукти харчування, поширені в Україні та її країнах­сусідах. З’ясуйте історію виникнення, поширення та рецепти приготування окремих із них (на власний розсуд).

Додатковий матеріал

Традиційні виробництва харчової промисловості окремих країн світу. Із сільським господарством традиційно пов’язана харчова промисловість.

У всіх країнах світу вона складалася протягом тривалого часу. Проте деякими виробництвами та продовольчими товарами країни знані у всьому світі. Найбільш різноманітною є харчова промисловість країн Європи. Виходячи з багатовікових традицій та природних умов, там складалося неповторне виробництво харчових товарів. Так, «молочною фермою» Європи називають Данію. Виробництвом твердих сирів відомі Швейцарія, Нідерланди, Франція. Високоякісні рибні консерви випускають приморські держави: Норвегія, Ісландія, Іспанія, Португалія, Латвія. Виробництво оливкової олії налагоджене у багатьох країн Середземномор’я, але лідерами є Іспанія (36 % світового виробництва), Італія (25 %) та Греція (18 %). Переробкою та консервуванням овочів та фруктів займаються країни південної та центральної Європи: Італія, Болгарія, Угорщина. Батьківщиною макаронної промисловості є Італія. Ковбасами та пивом славиться Німеччина. Виноробство є «візитівкою» Італії, Франції, Іспанії, Болгарії, Молдови. На весь світ відомі тютюнові вироби Болгарії, Греції, Македонії, Албанії, Боснії і Герцеговини.

Останнім часом набуло розвитку використання напівфабрикатів та розширилася мережа швидкого харчування «фаст­фуд», батьківщиною яких є США. США вирізняється виробництвом м’ясних, молочних та овочевих консервів. Потужна харчова промисловість склалася у країнах Латинської Америки. Головне її виробництво – цукрова промисловість, яка основана на переробці цукрової тростини. Особливого розвитку вона набула у Бразилії, Мексиці, Колумбії, на Кубі та інших країнах Карибського басейну. Багато соняшникової олії вивозить на світовий ринок Аргентина. Плодоовочеконсервна промисловість експортує консервовані ананаси, фруктові соки, конфітюри з тропічних фруктів, томатну пасту тощо. На експорт працює м’ясоохо лоджувальна промисловість Ар ген тини та Уругваю. В країнах Азії та Африки харчова промисловість розвивається швидкими темпами. Вона представлена переважно первинною переробкою сировини. Розширилося експортне значення консервованої продукції: екзотичних тропічних фруктів. Важливого значення набула олійна промисловість, яка представлена виробництвом пальмової та арахісової олії. Низка країн відома виробництвом тростинного цукру (Індія, Таїланд, Китай), фасуванням какао (Кот­Д’Іваур, Гана, Нігерія, Індонезія), кави (Бразилія, Колумбія, Індонезія) та чаю (Китай, Індія, Кенія, Шрі­Ланка)

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *